“Ik wil interesse voor de Bijbel opwekken”

Lucré van Putten is missionair werker in Vathorst. Zij doet haar werk vanuit de PKN-gemeente ’t Kruispunt. Op basisschool De Vuurvogel geeft zij verschillende workshops aan kinderen van de groepen 3 tot en met 8. Wat de workshops gemeen hebben is dat ze gaan over zingevingsvragen.

Drie workshops geeft Lucré: schatgraven, filosofie en christelijke vieringen. De eerste doet zij sinds januari samen met Ron van der Spoel, predikant van ’t Kruispunt. “Bij Schatgraven hebben we het over de basics van het christelijke geloof”, vertelt Lucré. We hebben in de klas een schatkist staan met daar in de Bijbel. Kinderen hebben daar allerlei vragen over: wanneer is de Bijbel ontstaan? Heeft God dat hele boek gemaild? Heeft hij hem uit de hemel gegooid? Of ze vragen: waarom kan ik God niet zien? En waarom gebeuren er geen wonderen meer? Het is ontzettend leuk hoe kinderen erop reageren!” De kinderwerker vertelt dat de kinderen ook een brief aan God mogen schrijven over wat hen bezighoudt. ‘Ik wil ze graag leren dat ze alles mogen zeggen en altijd met God kunnen praten.”

Bij de workshop filosofie, die ze sinds september geeft, leren kinderen naar elkaar te luisteren en naar hun eigen innerlijk. “We hebben het dan bijvoorbeeld over gevoel en emotie of over waarden en normen, over geloven en zeker weten.”

Lucré geeft ook een workshop over vieringen. “Als kinderen vragen wat ‘vieringen’ betekent, zeg ik dat het feestjes in de kerkzijn.” Ze praat met de kinderen over wat Kerst, Pinksteren, Pasen en Hemelvaart voor feestdagen zijn. “Heel veel kinderen weten dat niet”, legt ze uit. De kinderwerker vertelt enthousiast over haar werk. “Ik wil kinderen graag op het spoor zetten van Jezus. lk heb Hem zelf leren kennen en ben aangeraakt door wie Hij is. Ik geloof dat Hij echt wat te zeggen heeft; ook aan deze kinderen. Ik wil daarom hun interesse opwekken voor de Bijbel. Ze horen zoveel, over allerlei geloven en stromingen; ik wil dat ze op z’n minst ook met deze optie kennismaken.”

Kleurloos

Lucré woont zelf ook in Vathorst. Ze is er twee jaar geleden komen wonen. Toen er jaren geleden sprake was van een nieuwe kerk in Vathorst, wilde Lucré graag in de wijk gaan wonen, om daar als kinderwerker te gaan werken. “lk kreeg een leuke woning en na een jaar ben ik aan de slag gegaan.” Daarvoor woonde ze in de wijk Schuilenburg. “lk vind het heerlijk wonen hier in Vathorst. Voordat ik hier kwam had ik eerlijk gezegd wel mijn bedenkingen. Een vinexwijk associeerde ik altijd met saai; karakterloos, naar binnen gericht en kleurloos. Maar dat is helemaal niet waar. De mensen zijn vriendelijk, zeggen elkaar over het algemeen gedag en zijn betrokken. lk mis alleenhet gefluit van de vogels…

Recente berichten