Bijbellezen: van saai naar een ‘way of life’

Veel jongeren vinden de Bijbel moeilijk geschreven en vinden het lastig dat de verhalen niet overeen lijken te komen met deze tijd. De Bijbel openslaan met kinderen en jongeren kan lastig zijn, maar moeten we het daarom maar niet doen?

“Ik las een boek van een Amerikaanse auteur, die stelde dat we kinderen in de kerk geestelijk te klein houden met ranja en een kleurplaat. Dat zette mij aan het denken om met kinderen uit de grotemensenbijbel te gaan lezen” vertelt Lucré de Man, kinderwerker. “Bij het openslaan van de Bijbel lees je verhalen waarin mensen rekening houden met God. Verhalen die uitzicht geven op een wereld achter onze wereld: Het koninkrijk van God. Dat moeten we blijven doorgeven aan een volgende generatie.” Mirjam Plomp geeft catechese aan tieners en vindt het ook belangrijk de Bijbel erbij te pakken: “Door regelmatig samen Bijbel te lezen hoop en vertrouw je erop dat ze dit uiteindelijk ook zelf zullen doen.”

De moeite waard

Bijbellezen met kinderen of jongeren kan een uitdaging zijn. Hoe maak je het leuk? Kan iedereen zijn aandacht erbij houden? “Kinderen stellen vragen en dat vraagt om verdieping in de bijbeltekst.” legt Erika van der Spek, leider kindernevendienst, uit. Makkelijk is het dus niet altijd, maar wel de moeite waard. “Naar aanleiding van het bijbelverhaal vertelde een kind open en eerlijk hoe verdrietig het is dat een van de ouders niet meer gelooft. Met elkaar hebben we ervoor kunnen bidden.” Mirjam voegt daar aan toe: Soms begeleid je weleens jongeren die er zo negatief in staan, maar onlangs zat ik met een van hen aan de avondmaalstafel en dan krijg ik tranen in mijn ogen. God laat niet los!” Lucré vat het mooi samen: “Bijbelverhalen zijn zaad. Als het goed is, groeit er een manier van leven, een way of life. De jeugd leert zich spiegelen aan mensen die met vallen en opstaan hun weg met God gaan, mensen die de weg van Jezus willen gaan.”

Samenzijn schept openheid

Arjen van der Spek, predikant, vindt het belangrijk dat de jeugd bijbelverhalen kunnen toepassen op hun eigen leven. “Het zou geweldig zijn als ze er enthousiast van worden, maar nog mooier als ze de verhalen herkennen uit hun eigen leven.” Arjen vindt dat er een stap gezet moet worden naar de jongeren. In zijn gemeente is daarom het initiatief &JOY ontstaan. “&JOY is een variant van de ‘normale’ catechese. Jongeren eten één keer per maand, in groepen, bij een jong gezin. Je ziet dat er een band ontstaat tussen de jonge ouders en de jeugd. Het samenzijn schept openheid. Er worden echte verhalen gedeeld. Niet alleen de Bijbel gaat open, maar er is bewogenheid en aandacht voor hen.” Arjan merkt dat de bijbelverhalen herkenbaarder worden voor de jongeren: “Als een predikant zegt dat hij gelooft is dat vanzelfsprekend. Maar als deze jonge ouders, die midden in het leven staan, de Bijbel ook inspirerend vinden maakt dat de drempel om de Bijbel zelf open te slaan lager.” Lucré voegt daaraan toe: “Dé tip om bijbel te lezen met kinderen en jongeren is volgens mij: ben je zelf geraakt door de verhalen? Dan heb je wezenlijk iets te vertellen en te delen.”

Aan de slag!

Wil je zelf actief aan de slag met bijbellezen voor kinderen en jongeren? Bekijk hier een aantal creatieve werkvormen.

Recente berichten

Leave a Comment